Pučálka a žebrácké buchty


Byly jsme nezvykle pilné, až se musíme pochválit, proto vám přinášíme další dva recepty do série o postní kuchyni! 
Dnes máme připravenou pučálku a tzv. žebrácké buchty a pařenec.

*********************

Pučálka 

Postup klíčení: 

    • Čočku nebo hrách probereme, omyjeme, dáme do vody nabobtnat na 6-10 hodin.

    • Vodu slijeme.

    • Do umělohmotného sítka dáme starší utěrku, pláténko namočené ve vodě, přidáme mokrou čočku, zakryjeme mokrými cípy utěrky, dáme nad hlubší mísu.

    • Třikrát denně promyjeme, necháme odkapat vodu ... zrnka musí být neustále vlhké, nesmí uschnout, ale ani stát ve vodě - tehdy začne hnilobný proces a objeví se i zápach.

    • Po dvou dnech se začnou objevovat klíčky (pokud se objevují i nazelenalé lístečky, už jsme to prošvihli, mění se chuť).

Suroviny: naklíčený hrách, sádlo, cibule nebo česnek, sůl, pepř

Na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme klínky cibule, naklíčený hrách a společně opékáme. Příliš hrachem nemícháme, spíš ho jen na pánvi prohazujeme, aby se neolámaly klíčky. Hotový pokrm osolíme, opepříme a jíme horký. Pokud místo cibule použijeme česnek, přidáme ho (utřený) až téměř ke konci, aby dlouhým pražením nezhořkl.

Pozn.: Pučálka se mi podle receptu dělala dobře a mimochodem, je výborná. Použila jsem celý pytlík (1/2 kg) hrachu a to je docela hodně, i ve velké pánvi jsem to musela dělat nadvakrát. Takže pokud nečekáte početnou návštěvu milovníků pučálky, bude vám stačit půl pytlíku. Hrách mě vyklíčil za 4 dny, pátý den jsem smažila. A překvapivě, byl to divný pocit. Když hodím do rozpáleného oleje cibuli, česnek, nebo špenát, je to normálka. Ale ty klíčky, které se derou k životu…

Kamila Kozáková

Žebrácké buchty a pařenec

Suroviny: 200 g celozrnné žitné mouky, čtvrt kostky droždí, 100 až 150 ml vlažného mléka, 1 lžička cukru, mléko a med na spaření

Nejprve si z trošky mouky, lžičky cukru, droždí a vlažného mléka připravíme kvásek. Poté přidáme prosetou mouku a špetku soli. Začneme postupně přilévat vlažné mléko a těsto důkladně zpracujeme tak, aby nelepilo. Vypracujeme bochník, který zlehka zaprášíme moukou, přikryjeme mísu s bochníkem utěrkou a necháme ho na teplém místě minimálně hodinu kynout.

Po vykynutí pečeme těsto na vymazaném hlubším plechu v troubě předehřáté na 180°C zhruba 25 minut. Až bude buchta hotová, nakrájíme ji. Nebude to trvat dlouho a buchta ztuhne a nebude se moc dobře ukusovat, proto ji spaříme horkým mlékem s medem. Takhle vznikne pařenec. 

Pozn.: Nebudu vám lhát... Byl to blaf, ale především mojí vinou. Použila jsem sušené droždí, což nebyla z mé strany nejchytřejší volba a katastrofa na sebe nenechala dlouho čekat. Tak vznikly vskutku žebrácké placky. Onen krok s horkým mlékem byl oříšek, nedržela jsem se přesně receptu a spařila "buchtu" chvilku po vytažení z trouby. Chtěla bych říct, že med můj výtvor alespoň trochu zachránil, ale to bych lhala. Každopádně jsme pařenec poctivě ochutnaly, rychle ho kávou zapily a už jsme si nepřidávaly. Ale nevadí, chybami se člověk učí a já rozhodně zůstala poučená. Když se (na rozdíl ode mne) budete držet receptu, věřím, že vám může pařenec i zachutnat.

Eliška Radová

**************

Zdroje:

https://www.toprecepty.cz/recept/41879-staroceska-pucalka/

https://www.toprecepty.cz/recept/9546-naklicena-cocka-hrach/

Komentáře

Oblíbené příspěvky