Postní kuchyně - Kulebjak

 

A opět tu máme pokrm postní kuchyně - tentokrát závin (možná spíše piroh) zvaný kulebjak! 

Kulebjak se zelím a houbami

Suroviny: 750 g kynutého těsta, vejce na potření, hlávka kyselého zelí, 2 velké cibule, sušené houby, 4 vařená vejce, 1 polévková lžíce másla, sůl, pepř

Očištěné houby namočíme na 25 minut do vlažné vody, ve které je pak uvaříme. Houby scedíme a necháme vychladnout. Hlávku zelí rozřízneme, odstraníme košťál a vaříme v osolené vodě asi půl hodiny. Vařené vejce, zelí i houby si na drobno nasekáme a v míse smícháme. Na másle si do zlatova osmažíme nasekanou cibulku, kterou poté přidáme ke směsi, osolíme, opepříme a vše pečlivě promícháme.

Z kynutého těsta si vyválíme tenké válečky a zbylé těsto rozválíme na obdélník 25 cm široký a asi 1 cm silný. Měl by být o něco delší než je plech na pečení. Doprostřed dáme úzký pruh náplně tak, aby nedosahovala až k užším stranám obdélníku. Podélné strany těsta nad náplní spojíme. Kratší strany, kde náplň není, svineme směrem nahoru. Spojením dolů položíme výtvor na plech, který je vyložený pečícím papírem a potřený tukem. Povrch závinů ozdobíme proužky těsta, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 50 až 55 minut v troubě rozehřáté na 230°C. Podáváme s rozpuštěným máslem.

Pozn.: 

1. Kynuté těsto jsem dělala odhadem, použila jsem mix polohrubé a hladké mouky dohromady cca ¾ kg, kostku droždí, lžičku soli, 3 lžičky kmínu a vlahou vodu na zadělání. Podle našeho odhadu by šlo také s úspěchem použít hotové lístkové těsto v odpovídajícím množství.

2. Hlávku zelí použít spíš menší.

3. Uvedené množství vyšlo na 3 velké záviny (kulebjaky). Vzhledem k tomu, že se nádivka dosti sype, myslíme si, že by bylo výhodnější vytvořit ne 3 kulebjaky, ale větší množství menších plněných rohlíků, pirohů, nebo buchet, podle toho jak to nazveme a jak to má kdo rád. Určitě se to pak bude lépe jíst. Jinak jsme si docela pochutnali.

Kamila

*********

Literatura: 

Encyklopedie kulinárního umění. Ruská kuchyně 6. Bratislava : Champagne Avantgarde, 1992

Komentáře

Oblíbené příspěvky