Postní kuchyně

Doba postní

Jde o období, které předchází velikonočním svátkům. Dnes na toto téma během běžného rozhovoru asi nenatrefíme a někdo by si troufl tvrdit, že se jedná o přežitek, ale opak je pravdou. Křesťané postní dobu stále dodržují. Jsou to pro ně dny, během kterých se připravují na největší událost církevního roku a dobrovolný půst k tomu odnepaměti patří. Podle nejstarších dochovaných pramenů, pocházejících z 2. století, se křesťané nejdříve postili v den Kristovy smrti
a potraviny, které tak ušetřili, rozdávali chudým. Součástí takového smutečního půstu se poté stal i den Kristova spočinutí v hrobě, takže předvelikonoční postní doba zpočátku zahrnovala pouze dva dny, tzn. Velký pátek a Bílou sobotu. Bylo to ale o dost přísnější, protože tento půst se vztahoval na jídlo i pití bez výjimek, tudíž šlo o takovou menší hladovku, která byla nepovinná pouze pro staré a nemocné lidi a těhotné ženy.

Postní doba, jak ji známe dnes, je dlouhá čtyřicet dní a trvá od Popeleční středy do večerní bohoslužby mezi Bílou sobotou a nedělním Božím hodem velikonočním. A konečně se nám nabízí očekávaná otázka: „Co se vlastně během postní doby jí?“. Nemusíte se bát, že by křesťané po dobu čtyřiceti dní hladověli, ale jsou zde nějaká pravidla, kterými se drží. Máme tu tedy Popeleční středu a Velký pátek, to jsou jediné dva dny přísného půstu, během kterých se nejí žádné maso a je povolené pouze jedno syté jídlo denně. Můžeme zde zmínit i jednu lidovou tradici, která říká, že by se na Zelený čtvrtek mělo jíst něco zeleného, aby „nebolelo v krku“. Kupříkladu u nás byla touto dobou velmi oblíbená polévka
z jarních bylinek. A tím se dostáváme k hlavnímu bodu tohoto příspěvku.

Pro zpestření nadcházejícího jara jsme si pro vás totiž připravili několik receptů, které zdobily postní tabule českých zemí! A protože samotný recept by mohl být bez vyzkoušení zavádějící, rozhodli jsme se všechna tato jídla uvařit, abychom je mohli doporučit či vás před nimi opatrně varovat.

Více informací o těchto kulinářských pokusech najdete na našich facebookových stránkách https://www.facebook.com/hroznatovaakademie 😊

¨
Literatura:
VAVŘINOVÁ, Valburga. Malá encyklopedie Velikonoc. 1. vyd. Praha : Libri, 2006


Komentáře

Oblíbené příspěvky