Hodování na Boží hod velikonoční

Série postních receptů nám zdárně dospěla ke konci a nás nečeká nic lepšího, než ta správná hostina na Boží hod velikonoční.

Čekají na vás recepty na kořeněnou pečeni, kopřivové zelí, kořínkovou polévku a známé velikonoční jidáše!

Velikonoční kořeněná pečeně

Suroviny: Jehněčí nebo skopové maso, případně hovězí (např. kližka) v libovolném množství dle potřeby, cibuli (větší množství), stroužky česneku z 1 i více paliček podle množství masa, směs koření Adžika (tradiční v Gruzii a Arménii - běžně k dostání i u nás), olej, sůl

Maso omyjeme a nepřeháníme to ani s odblaňování, ani s odstraňováním tuku. V misce připravíme kašičku smícháním oleje, hojně koření a již méně soli. Česnek oloupeme, jednotlivé stroužky podélně napůlíme a cca polovinu z nich vyválíme v kořeněné kašičce, aby na nich ulpěla. Do masa tvoříme hlubší vpichy, do kterých pak vkládáme kořeněné česnekové stroužky. Nakonec maso ze všech stran kořeněnou kašičkou potřeme a vložíme do pekáče. Zbytek česneku a cibuli nakrájenou na měsíčky vložíme pod maso, mírně podlijeme vodou a pečeme na maximum zakryté buď jiným pekáčem, nebo alobalem. V průběhu pečení kontrolujeme, zda se voda zcela neodpařila. Doba pečení závisí na kusu masa (skopové déle než jehněčí apod.). Pohybuje se od 2 – 4 hodin a platí, že měkké maso je vždy lepší.

Kopřivový špenát

Suroviny: Košík mladých kopřiv (na slunných místech lze najít i koncem března), 2 cibule, 4 stroužky česneku, mléko, 2 – 3 lžíce oleje, strouhanka, 1 – 2 vejce, (masox), sůl

Kopřivy vhodíme do dřezu se studenou vodou, abychom odstranili hrubé nečistoty. Do velkého hrnce dáme vařit vodu. Když je vroucí, kopřivy vhodíme a necháme 2 min přejít varem. Následně vodu scedíme a spařené kopřivy nahrubo nasekáme. V kastrolu necháme na oleji zesklovatět nasekanou cibuli a česnek (ne dohněda), mírně zalijeme mlékem a vhodíme kopřivy. Přidáme kostku masoxu (nemusí být), mírně osolíme a 15 minut povaříme. Když je potřeba, přidáváme trochu mléka. V závěru vsypeme trochu strouhanky, aby se přebytečná tekutina vsákla. Do hmoty rozklepneme vejce, promícháme a necháme srazit.

Kamila Kozáková


Kořínková polévka

Suroviny: Kořenová zelenina, hrách, voda, cibule, máslo, divoké koření, sůl, kysaná smetana, smetana na vaření, medvědí česnek, kurkuma

Začneme tím, že si zavčasu dáme namočit hrách, necháme ho potřebnou dobu ležet a poté ho uvaříme. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kolečka (můžete ji i nastrouhat na struhadle) a spolu s cibulí ji zprudka osmažíme v kastrolu. Když je zelenina dosti opečená (poznáme to podle vůně – jakmile začne vonět výrazně po svíčkové, je opečená tak akorát), zalejeme ji vodou z vařeného hrachu. Zlehka osolíme a necháme dusit s divokým kořením (doporučuji koření zavřít do kovového sítka na čaj, ať ho pak v polévce nehoníte). Opečená zelenina získá zvláštní příchuť, která se při vaření uvolní do polévky, proto krok s opékáním zeleniny nevynechávejte. Když zelenina změkne, vyjmeme koření a přidáme zhruba polovinu a tři čtvrtinu vařeného hrachu a rozmixujeme vše do hladkého krému. Poté přidáme zbylý hrách, případně polévku přisolíme dle chuti a přidáme špetku kurkumy (není nutná). Necháme vše provařit, aby se chutě propojily a na závěr přidáme smetanu. Můžete přidat kysanou či smetanu na vaření, to je na vás. 
Polévku podáváme s chlebem či s chlebovými krutony. 

Velikonoční jidáše

Suroviny: 125 ml teplého mléka, 20 g droždí, 50 g krupicového cukru, čtvrtku měkkého másla, 1 velký žloutek, vejce na potření, 1 lžička vanilkového extraktu, 340 g hladké špaldové mouky, špetka soli, med, rozinky, půlené mandle, vlašské ořechy

Nejprve v hrnku smícháme mléko, droždí, trošku mouky a špetku cukru do řídkého těstíčka a necháme vzejít kvásek. Poté v misce smícháme žloutek, vanilku, máslo a cukr. Do větší mísy si prosejeme mouku, přidáme žloutkovou směs a kvásek a zapracujeme si vláčné nelepivé těsto. Ještě předtím, než dáme těsto odpočívat, vymažeme mísu trochou másla. Teprve potom vložíme těsto do mísy, přikryjeme ho čistou utěrkou a zhruba 1 hodinu a půl necháme těsto na teplém místě kynout.
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Nakynuté těsto si vyndáme a začneme si z něj odkrajovat kousky, které poté vyválíme do proužků, ze kterých budeme tvarovat. Tvary jsou libovolné. Můžete tvarovat esíčka, bochánky či různé pletence. Jidáše potřeme rozšlehaným vajíčkem, některé ozdobíme rozinkami a mandlemi, zbytek necháme holý a dáme je zhruba na 20 minut péct.
Mezitím si ohřejeme med, aby byl pořádně tekutý. Až jidáše vyndáme z trouby, potřeme ty holé bez rozinek medem a posypeme je nadrcenými vlašskými ořechy.

Pozn.: Není nutné použít špaldovou mouku, jidáše budou stejně dobré i z obyčejné pšeničné mouky. Je to na vaší preferenci :-) 

Eliška Radová



Zdroje:

https://budejovice.rozhlas.cz/tradicni-postni-pokrmy-7059184

https://www.apetitonline.cz/recept/zakladni-kynute-testo

Komentáře

Oblíbené příspěvky